ID kartice

ID kartice se najčešće koriste kao Loyalty kartice, članske iskaznice (fitness centri, klubovi, udruge i sl.), poklon bon kartice, kartice zaposlenika itd. U ponudi imamo PVC-magnetske kartice, QRcode/barcode kartice i chip kartice (smart kartice). Većina ID kartica su PVC kartice, no mogu biti i od drugih materijala.

U ID kartice ubrajamo sve aktualne tehnologije izrade kartica, bilo kontaktne ili beskontaktne ID kartice:

Mifare kartice – našle su svoju primjenu na području identifikacije i autentikacije, kontrole pristupa, evidencije radnog vremena, elektroničkog novčanika, plaćanja ulaznica, karata u javnom transportu i slično. Mifare beskontaktna ID kartica osim što pokriva širok spektar primjena, najbolji je odabir za kompleksna rješenja poput kontrole pristupa i bezgotovinski sustav plaćanja (cashless). Mifare kartica spada u grupu pamentih kartica (tzv. smart card) koje nemaju fizički kontakt sa čitačem nego se komunikacija između ID kartice i čitača odvija radio signalom (RFID).

RFID EM 125 KHz kartice – Kao i Mifare beskontaktne kartice, RFID EM 125 KHz beskontaktne ID kartice našle su svoju primjenu na područjima identifikacije i autentikacije, kontrole pristupa, evidencije radnog vremena, elektroničkog novčanika, plaćanja ulaznica, karata u javnom transportu i slično. Za razliku od Mifare ID kartice, EM je cjenovno prihvatljivija za jednostavnija rješenja identifikacije u na primjer sportskim centrima, hotelima i slično. Glavna razlika u odnosu na Mifare beskontaktnu karticu je što RFID EM 125 KHz beskontaktna kartica ne podržava zapisivanje podataka na karticu. Kao i Mifare kartice RFID EM 125 MHz beskontaktna kartica spada u grupu smart kartica (tzv. smart card) koje nemaju fizički kontakt sa čitačem nego se komunikacija između ID kartice i čitača odvija radio signalom (RFID).

UHF kartice – UHF beskontaktne kartice imaju znatno veći domet od Mifare i RFID EM 125 KHz ID kartica što im omogućava i drugačiju upotrebu. Iako su funkcionalnosti slične drugim RFID karticama na području identifikacije i autentikacije, kontrole pristupa itd. UHF tehnologija također omogućava i free hand kontrolu pristupa što je posebice korisno u kontroli kolnih barijera poput ENC-a, garažnih vratiju ili npr. podizanja rampe. Kao i RFID EM kartica, UHF je cjenovno prihvatljiva ali se koristi za specifična rješenja gdje je potrebna veća udaljenost očitavanja kartice poput ENC-a,  garažnih vrata itd. UHF beskontaktne kartice spadaju u grupu pamentih kartica (tzv. smart card) koje nemaju fizički kontakt sa čitačem nego se komunikacija između ID kartice i čitača odvija radio signalom (RFID).

Magnetske kartice – Iako vrlo stara tehnologija, magnetske ID kartice zbog jednostavnosti proizvodnje i niske cijene još uvijek zauzimaju veliki dio tržišta kartica. Nedavna migracija na hibridnu smart karticu (magnetska kartica plus čip) u cilju povećanja sigurnosti platnih transakcija izbacuje čiste magnetske kartice iz upotrebe u platnom sustavu, no vrlo veliki dio zauzimaju u loyalty rješenjima, identifikacijskim rješenjima, kontroli pristupa, kao članske iskaznice i dr. Magnetske kartice spadaju u grupu pametnih ID kartica koje zahtjevaju fizički kontakt ID kartice sa čitačem. Odlične su za upotrebu kao identifikacijske kartice.

Qrcode/Barcode kartice – QRCode i Barcode kartice, kod nas poznate i kao QRkod i Barkod kartice, pružaju pruža praktična, jednostavna i ekonomična rješenja za mnoge zahtjeve. Od maloprodajnih kartica, poklon kartica, putnih karata, praćenje paketa itd. Prednosti barkod kartica je što dozvoljavaju samo čitanje koda, što otežava promjenu podataka. Magnetske kartice spadaju u grupu smart ID kartica koje zahtjevaju barkod skener za učitavanje podataka sa ID kartice. Kao i magnetske kartice, odlične su za upotrebu kao identifikacijske kartice.

Pametne kartice/čip kartice – Kada se govori o pametnim karticama (smart karticama) obično se misli na čip kartice koje u sebi imaju mikroprocesor te mogu memorirati podatke, ali i obavljati različite obrade podataka kao što su autentifikacija, kriptiranje podataka, generiranje dinamičke lozinke, elektronički potpis i slično. Smart kartice / čip kartice našle su primjenu u bankovnom sektoru kao platne kartice banaka i kartičnih kuća (EMV platne kartice) te kao identifikacijske i autentifikacijske kartice (PKI – Public Key Infrastructure) za prijavu na računala, mrežne resurse (VPN), poslovne aplikacije i servise, internet bankarstvo, druge javne servise, eOI – elektronske osobne iskaznice i sl. Pametne kartice / čip kartice zahtjevaju fizički kontakt ID kartice sa čitačem.