Beskontaktne kartice

Beskontaktne kartice (wireless kartice) najčešće se koriste na području identifikacije i autentikacije, kontrole pristupa, evidencije radnog vremena, elektroničkog novčanika, plaćanja ulaznica, karata u javnom transportu i slično.

Wireless kartice spadaju u grupu smart pamentih kartica (tzv. Smart card) koje nemaju fizički kontakt sa čitačem nego se komunikacija između kartice i čitača odvija radio signalom (RFID).

S obzirom na podržane tehnolgije postoji nekoliko glavnih grupa ovisno o frekvenciji na kojoj se odvija komunikacija: 125 kHz – TEMIC 5556, TEMIC 5557, EM4100, EM4110 i dr. ; 13,56MHz – MIFARE/NFC; 840 Mhz do 960 MHz – UHF. Dometi čitanja karice idu od par centimetara (Mifare i RFID kartice) do nekoliko metara  (aktivne UHF kartice).

Nadalje se kartice razlikuju po mogućnosti čitanja i pisanja – neke kartice služe samo za identifikaciju jer se na karticu ne mogu upisivati podaci, dok druge imaju memoriju različite veličine gdje se podaci mogu upisivati. Upis podataka i čitanje može biti osigurano ključevima čime se onemogućuje neovlašteno čitanje ili pisanje po kartici.

U beskontaktne ID kartice ubrajamo:

Mifare kartice – našle su svoju primjenu na području identifikacije i autentikacije, kontrole pristupa, evidencije radnog vremena, elektroničkog novčanika, plaćanja ulaznica, karata u javnom transportu i slično. Mifare beskontaktna kartica osim što pokriva širok spektar primjena, najbolji je odabir za kompleksna rješenja poput kontrole pristupa i bezgotovinski sustav plaćanja (cashless). Mifare kartica spada u grupu pamentih kartica (tzv. smart card) koje nemaju fizički kontakt sa čitačem nego se komunikacija između kartice i čitača odvija radio signalom (RFID).

RFID EM 125 KHz kartice – Kao i Mifare beskontaktne kartice, RFID EM 125 KHz wireless kartice našle su svoju primjenu na područjima identifikacije i autentikacije, kontrole pristupa, evidencije radnog vremena, elektroničkog novčanika, plaćanja ulaznica, karata u javnom transportu i slično. Za razliku od Mifare kartice, EM je cjenovno prihvatljivija za jednostavnija rješenja identifikacije u na primjer sportskim centrima, hotelima i slično. Glavna razlika u odnosu na Mifare beskontaktnu karticu je što RFID EM 125 KHz beskontaktna kartica ne podržava zapisivanje podataka na karticu. Kao i Mifare kartice RFID EM 125 MHz beskontaktna kartica spada u grupu smart kartica (tzv. smart card) koje nemaju fizički kontakt sa čitačem nego se komunikacija između kartice i čitača odvija radio signalom (RFID).

UHF kartice – UHF wireless kartice imaju znatno veći domet od Mifare i RFID EM 125 KHz ID kartica što im omogućava i drugačiju upotrebu. Iako su funkcionalnosti slične drugim RFID karticama na području identifikacije i autentikacije, kontrole pristupa itd. UHF tehnologija također omogućava i free hand kontrolu pristupa što je posebice korisno u kontroli kolnih barijera poput ENC-a, garažnih vratiju ili npr. podizanja rampe. Kao i RFID EM kartica, UHF je cjenovno prihvatljiva ali se koristi za specifična rješenja gdje je potrebna veća udaljenost očitavanja kartice poput ENC-a,  garažnih vrata itd. UHF beskontaktne kartice spadaju u grupu pamentih kartica (tzv. smart card) koje nemaju fizički kontakt sa čitačem nego se komunikacija između kartice i čitača odvija radio signalom (RFID).